Ucapan sepatah berkata kata.. hehehe

Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat semua pembaca, anyway selamat membaca mengenai kisah hidup aku yang dan juga terselit sedikit entri yang di ambil dari blog/website yang aku fikirkan perlu untuk diletakkan kat sini.. adioosa!!!

jangan lupa komen yek!!! sangat mengalu alukan komen korang.. kalau korang komen tu tanda korang berterima kasih la huhuhu..


Dodol Johor - Selamat Hari Raya 2015

Aug 1, 2015 Posted by Mohamad Zamri

Dodol....

Dengar jer dodol mesti korang fikir penatnya nak kacau betul tak.. hehehe percayalah... terutamanya kepada yang dah pernah mengacau... so advice saya kalau nak makan dodol yang korang sendiri kacau buat lepas raya.. penat woooo!! Kalau kacau bulan puasa... kecuali ada ramai yang nak terlibat untuk mengacau....

Ok cerita dodol kitorang nie, bermula bila mane stok kelapa melebihi permintaan hehehe... dalam kata lain banyak stok kelapa la senang cakap... so, ayah ajak untuk buat dodol... bila setuju jer... apalagi kupas kelapa parut kelapa.. beli bahan antaranya ialah tepung pulut 2 bag, gula melaka 2kg, dan gula pasir tu je kot...

selepas selesai proses awal tu.. persediaan seterusnya dibuat... menyediakan kuali yang sesuai dapur dan stok lpg gas.... pesanan saya, sila pastikan bekalan gas mencukupi untuk tempoh masak selama 6 jam... siap jer semua maka bermula lah proses memasak.... dimana proses ini memerlukan ketahanan mental yang sangat tinggi... hehehe....

Mengacau dodol tidak boleh berhenti setelah bermula itu tips nya... kata ayah sebaik2 nya kacau dalam 6 jam untuk dodol tu tahan lama tidak 'tengik' itu tips dari ayah penulis la... mungkin korang ada tips lain yang juga mungkin boleh dikongsikan dengan saya... segala perkongsian itu amat saya alu alukan...

Berikut adalah gambar semasa proses mengacau dodol...

#dodol
#bukiteaster
#kotatinggi
#johor

2 Response to "Dodol Johor - Selamat Hari Raya 2015"

  1. aina alia Makabah Says:

    sedapnya dodol sy suke......

  2. Mohamad Zamri Says:

    yup best bila dodol kita yang kacau sendiri hehehehe

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...