Ucapan sepatah berkata kata.. hehehe

Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat semua pembaca, anyway selamat membaca mengenai kisah hidup aku yang dan juga terselit sedikit entri yang di ambil dari blog/website yang aku fikirkan perlu untuk diletakkan kat sini.. adioosa!!!

jangan lupa komen yek!!! sangat mengalu alukan komen korang.. kalau korang komen tu tanda korang berterima kasih la huhuhu..


Tips untuk mengelakkan rumah dimasuki Pencuri

Sep 26, 2014 Posted by Mohamad Zamri 0 comments
Dewasa ini, kejadian pecah masuk rumah di kawasan kampung semakin menjadi jadi so sebagai seorang yang prihatin saya berkongsi sedikit tips untuk mengelakkan kejadian ini daripada berlaku..

LANGKAH - LANGKAH KESELAMATAN
1. Pasang lubang intipan pada pintu utama bagi memudahkan anda melihat keadaan di luar rumah anda.
2. Pasang rantai pada pintu utama.
3. Pasang kunci atau padlock yang lebih selamat.
4. Hidupkan lampu di dalam rumah apabila anda keluar dari rumah supaya disangka ada orang di dalam rumah.
5. Hidupkan lampu dengan cahaya yang mencukupi di luar rumah dan di belakang rumah sepanjang malam hingga ke pagi.
6. Jangan letakkan nota yang menyatakan tiada orang di rumah.
7. Batalkan langganan sesuatu ke rumah seperti surat khabar dsb jika tiada orang di rumah.
8. Minta bantuan jiran untuk memantau rumah kita apabila kita tidak berada di rumah.
9. Pastikan pagar, pintu dan tingkap dikunci sebelum tidur.
10. Jangan terlalu percaya pada built-in lock di pagar.
11. Tingkap dan balkoni mestilah dilindungi oleh grill yang kukuh dan boleh dibuka dari dalam.
12. Lengkapi rumah dengan sistem kawalan keselamatan. Bawa alarm kereta bersama semasa tidur, jika terjaga tengah malam, cuba hidupkan dan matikan balik untuk menakutkan pencuri.
13. Pastikan kawasan di hadapan dan di belakang rumah sentiasa bersih. Potong rumput dan cantas pokok yang boleh digunakan oleh pencuri untuk bersembunyi.
14. Jangan tinggalkan tangga, peralatan tanaman atau benda-benda lain yang boleh digunakan untuk pecah masuk ke rumah anda.
15. Jangan buka pintu jika terdengar sesuatu bunyi pada waktu tengah malam seperti bunyi paip air dibuka atau bunyi benda jatuh.
16. Jangan buka pintu jika didatangi oleh orang yang tidak dikenali.
17. Maklumkan jiran atau stesyen polis yang berhampiran apabila anda meninggalkan rumah untuk jangka masa yang panjang.
APAKAH YANG HARUS ANDA LAKUKAN APABILA RUMAH DIMASUKI PENCURI?
1. Tenang dan turuti arahan pencuri.
2. Hidupkan alat penggera atau butang merah alarm kereta, tetapi pastikan perbuatan anda tidak disedari oleh pencuri atau dalam keadaan selamat berbuat demikian.
3. Jika diminta untuk menyerahkan barang-barang, lakukan satu persatu bermula dengan barang-barang yang kurang bernilai.
4. Gunakan taktik melengah-lengahkan masa, tetapi jika keadaan selamat untuk berbuat demikian.
5. Cuba kenal pasti tanda-tanda yang ada pada pencuri, seperti parut, tahi lalat dan karekternya bagi memudahkan pihak polis membuat siasatan.
6. Tinjau tempat-tempat untuk melarikan diri dengan selamat.
7. Cuba hampiri benda-benda yang difikirkan boleh digunakan sebagai alat mempertahankan diri apabila keadaan terdesak.
8. Perhatikan nombor plat, jenis dan warna kenderaan pencuri.
9. Buat laporan ke stesyen polis yang berhampiran.
APAKAH LANGKAH-LANGKAH PENCEGAHAN YANG LAIN?
1. Kunci atau sorokkan semua pisau atau benda tajam yang terdapat di dapur sebelum tidur.
2. Kalau menyewa atau mendiami rumah baru pastikan anda menukar kunci atau padlock yang baru.
3. Sekurang-kurangnya simpan benda-benda seperti kayu hoki, baseball atau seumpamanya di bawah katil anda untuk mempertahankan diri daripada pencuri yang agresif.
4. Jangan letak kunci di bawah pasu bunga, peti surat, alang pintu atau tepi tingkap bila keluar rumah. Lebih selamat beri kepada jiran yang kita kenal rapat.
5. Kurangkan pendedahan dan pergaulan anda dengan perkerja asing.
6. Semasa tidur, pastikan handphone anda berada di sisi atau pastikan juga cordless phone anda berada di sisi anda atau pun sambungkan satu extension dalam kamar tidur anda. Ini memudahkan anda membuat panggilan kecemasan sekiranya anda terasa kehadiran pencuri di dalam rumah anda.
7. Jangan biarkan anak-anak tidur di ruang tamu seorang diri bagi mengelakkan mereka dijadikan tebusan.
8. Kalau ada anak-anak perempuan, sebaik-baiknya pintu bilik mereka dikunci dari dalam kerana ada pencuri yang mengambil kesempatan seksual. Pastikan anda mempunyai kunci pendua in case berlaku kebakaran.
9. Sediakan senarai nombor telefon kecemasan seperti polis, bomba dan sebagainya. Pastikan nombor-nombor ini disimpan dalam handphone anda. Kalau boleh, hafalkan nombor tersebut. Ini memudahkan anda membuat panggilan telefon.
10. Berikan kerjasama sepenuhnya kepada mana-mana pihak yang menguruskan program pencegahan jenayah di tempat anda seperti pihak polis, pengawal keselamatan, JKDB dan JKKK.
11. Sertai sebarang program yang diadakan atau dianjurkan di tempat ada bagi mengeratkan hubungan silaturrahim sesama jiran.

Sumber : homefamilysite.com

20 Signs You’re Succeeding In Life Even If You Don’t Feel You Are

Sep 17, 2014 Posted by Mohamad Zamri 0 comments

We all feel like failures from time to time. While this is a normal feeling, you have to find a way to see yourself and your life from a different perspective. Sometimes we ignore the “little things.” Just because you are not a millionaire, don’t live in a mansion, and you don’t drive a fancy car, that doesn’t mean you’re a failure. In fact, it’s quite the contrary.

Here are 20 signs that you are succeeding in life:

1. Your relationships are less dramatic than they used to be.

Drama is not maturity. As we age, we should develop maturity. So maybe your relationships were drama-filled in your past, but if you have moved beyond that, then you are successful.

2. You are not afraid to ask for help and support any more.

Asking for help does not equal weakness. In fact, it is a strength. No person has ever succeeded in isolation. It takes teamwork to accomplish goals. Asking or help is a sign that you have grown as a person.

3. You have raised your standards.

You don’t tolerate bad behavior any more – from other people, or even yourself. You hold people accountable for their actions. You don’t spend time with the “energy vampires” in your life anymore.

4. You let go of things that don’t make you feel good.

No, this is not narcissistic even though it might seem like it. Self-love is success. Love yourself enough to say ‘no’ to anything that doesn’t make you happy, doesn’t serve your purpose, or drags you down.

5. You have moments where you appreciate who you see in the mirror.

Ideally, you should appreciate who you see in the mirror at every moment. But even if that doesn’t happen, if you do it more than you used to, then that is success. Love yourself. You are awesome.

6. You have learned that setbacks and failure are part of self-growth.

Not everyone can have success 100% of the time. That’s just not realistic. Life is about victories and losses. So look at your setbacks as stepping stones to something better. In reality, there really is no such thing as as setback. It’s all just part of a wondrous journey.

7. You have a support system that includes people who would do anything for you.

If you have figured out the people who “have your back” and recognized the ones who only pretend that they do, then you have succeeded. This is a painful realization, but once you learn to see the signs of betrayal, you can stay away from those people.

8. You don’t complain much.

Because you know there really is nothing to complain about. Unless you really have gone through some horrific life experience and had unimaginable losses, most of what we all experience on a day-to-day basis is just mundane. And successful people know that. And they live in a space of gratitude.

9. You can celebrate others’ successes.

Just because other people succeed, that doesn’t make you a failure. Applaud the people who rise to the top. The more positive energy you give to other people’s victories, the more you will create your own.

10. You have passions that you pursue.

You are not stagnant. You know you have something wonderful to contribute to the world. You have unique talents and gifts. Not only do you know that, you pursue it.

11. You have things to look forward to.

If you don’t have exciting things going on in your life that you are eagerly anticipating, then you are slowly dying inside. Successful people create goals that they are passionate about pursuing. They let this excitement drive their life.

12. You have goals that have come true.

Even though “failures” are a part of life, you have stuck to your goals and dreams long enough to make them come to fruition. You have  some tastes of victory. It fuels you.

13. You have empathy for others.

A person without empathy is dead inside. Empathy equals spreading love and positive energy into the world. Successful people know this. They love others as if they are family.

14. You love deeply and open yourself up to be loved by others.

Love is risky, and sometimes scary for people. It’s the one thing we all strive for, but it’s also intimately tied to the one thing we fear the most – rejection. If you open your heart enough to love and be loved, then you are successful.

15. You refuse to be be a victim.

You know that life doesn’t always happen to you. Many times, you are a co-creator of your life experiences. Successful people know this and refuse to be kept down by life experiences. The rise up and conquer anyway.

16. You don’t care what other people think.

You know you can’t please everyone. You know that the standards with which society judges people is many times unrealistic. So you just keep true to yourself and love the person you are.

17. You always look on the bright side.

Life can be full of disappointments – if you choose to see them that way. Otherwise, they are learning opportunities. No negative experience is ever wasted as long as you learn from it.

18. You accept what you can’t change.
Let’s face it – there many things you can’t change in life. All you can change is how you view what happens. If you can change your negative perspective on situations to a positive one, then you are successful.

19. You change what you can.

And let’s face it again – there are many things you can change in life. Successful people don’t sit around accepting the negatives that are changeable. They get out there and do something about it!!

20. You are happy.

To me, this is the ultimate definition of success. It doesn’t matter what the balance is in your bank account, how big your house is,  or how many fancy vacations you take. If you are happy, then you are succeeding in life.
Even if you don’t see yourself in many of these 20 things, don’t fret. It’s okay. Be happy that you see yourself in just a few. In time, the rest will come. You just need to keep moving onward and upward.

Source : www.lifehack.org




Mohamad Zamri - Lirik lagu Al Haq

Sep 16, 2014 Posted by Mohamad Zamri 0 comments


Assalam buat semua sahabat...   

MISTERI LAGU AL-HAQ ( Mawi dan Dato AC Mizal )
Di dalam liriknya terdapat terdapat satu doa yang bagus untuk diamalkan.

“Allahu ya hafizu nafsi wa ruhi” (Ya Allah, peliharalah diriku dan rohku)

“Bismillahi Jibril” (Dengan nama Allah, Jibril)

“Fi Yamini” (Pada kananku)

“Bismillahi Mikail” (Dengan nama Allah, Mikail)

“Fi Shimali” (Pada kiriku)

“Bismillahi Israfil” (Dengan nama Allah, Israfil)

“Fi Amami” (Pada hadapanku)

“Bismillahi Izrail” (Dengan nama Allah, Izrail)

*Ianya dikenali sebagai Hizib Al-Hafiz/Doa Bismillah 9. Antara kelebihannya adalah sebagai doa pelindung daripada syaitan dan hasad dengki. -MazeerMohammad

Info Tambahan:

Hizib al-Hafiz merupakan sebuah doa yang tidak popular, maka itulah sukar untuk dikorek di laman-laman sesawang dan ia jarang diperkatakan apatah lagi diamalkan.

Hizib Al Hafiz adalah satu hizib yang mempunyai khasiat dan faedah agar sentiasa dalam jagaan dan lindungan Allah SWT. Jika kita menjadikan hizib ini sebagai wirid yang berterusan Insya Allah akan sentiasa dalam lindungan dan jagaan Allah SWT dengan sentiasa dikawal oleh para malaikat di mana saja kita berada.

Cara mangamalkannya adalah seperti berikut:
1. Hadiahkan surah Al Fatihah kepada Nabi Muhammad SAW. (1 kali)
2. Hadiahkan surah Al Fatihah kepada seluruh Rasul dan Malaikat Allah (1 kali)
3. Hadiahkan surah Al Fatihah kepada wali-wali Allah, ulama dan seluruh kaum muslimin (1 kali)
4. Membaca selawat ke atas Nabi Muhammad SAW (1 kali atau lebih)

Perkongsian dari sahabat FB semoga ada manfaatnya.. sila beritahu saya sekiranya ada kekhilafan..

Sekadar berkongsi,

Mohamad Zamri - Quotes

Sep 12, 2014 Posted by Mohamad Zamri 0 comments
Assalam,

saja nak share proses seseorang untuk meningkat naik bukan daripada orang lain tetapi daripada diri kita sendiri dan juga perjalanan yang jauh juga bermula dengan langkah yang pertama.

saya juga percaya sentiasa set target yang tinggi dengar kata bijak pandai ni :



nampak tak permainannya ; sangat positif dan membantu kepada sesiapa yang sedang menunggu idea untuk mendapatkan sesuatu atau pun pekerja yang tengah membuat keputusan berkenaan jawatan apa yang ingin dipilih..

ha dah terbuka ke belum lagi..

OK saya bagi contoh seorang technician yang sudah mempunyai pengalaman lebih daripada 10 tahun, nak develop career tapi tak tahu jawatan apa yang perlu dipilih untuk langkah seterusnya.. so, saya cadangkan : minta terus jawatan supervisor instead of senior technician kalau yang jenis nak ikut SOP biasa.. faham tak?

nak tau tak sebabnya.... kalau tak dapat untuk post yang kita minta at least post senior tech sudah dalam genggaman.. ha... amacam!!! ada berani..... ini saya bagi contoh jer.. takde kena mengena dengan sesiapa yang masih hidup atau pun yang sudah meninggal dunia..

kesimpulannya, buka lah hati anda seluas luasnya..



Suka untuk berkongsi,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...