Ucapan sepatah berkata kata.. hehehe

Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat semua pembaca, anyway selamat membaca mengenai kisah hidup aku yang dan juga terselit sedikit entri yang di ambil dari blog/website yang aku fikirkan perlu untuk diletakkan kat sini.. adioosa!!!

jangan lupa komen yek!!! sangat mengalu alukan komen korang.. kalau korang komen tu tanda korang berterima kasih la huhuhu..


Kayuhan - Malaysia Day Ride 2015

Sep 14, 2015 Posted by Mohamad Zamri 0 comments
Kayuh lagi setelah agak lama bercuti dari sebarang kayuhan funride dan juga jamboree / jamborace... asyik kayuhan solo dan kayuhan taman je sesekali nk gak join event...

Dapat info kayuhan ni dari FB page mtb malaysia sahabat disana ramai yang suka untuk berkongsi event yang akan atau pun sedang berlaku.. xpercaya korang boleh singgah jap kt page.. sebabnya korang boleh tgk rider yg join funride boleh share gambar semasa sedang mengayuh... hebat diorang ni... pastu bila sampai lambat organiser dah sebut number untuk lucky draw... diorang ni la yang bising dan tegur organiser kenapa tak tunggu semua rider sampai... hehehe...

Cerita kitorang plak... bermula dgn pendaftaran di website malaysiadayride2015.com pembayaran online untuk 3 nama dan seterusnya menunggu selama lebih kurang 3 minggu sebelum flag off...race kit amik di uniKL kandungan race kit ialah plate number dan juga drifit shirt... basic la, cost pendaftaran bermula RM50 sebelum turun ke RM35 kerana sumbangan dr penaja sangat menggalakkan.. katanya... yang mana telah bayar RM50 boleh refund balik...

Rancangan kami ke Dataran Merdeka....

Planning asal nak masukkan basikal dlm kereta dan cari parking di kawasan terdekat dgn Dataran Merdeka... tapi cadangan tu bertukar kepada kayuh daripada leapple boutique hotel - klcc ke sana... kerana setelah di google maps kan jarak antara leapple ke dataran cuma 3.5km sahaja... heheh so setuju untuk kayuh...

Perjalanan kayuhan seperti biasa pelepasan selepas sepatah 2 kata oleh vip dalam event ni VIP nya adalah PM dan YB Khairy Jamaluddin.. perjalanan lancar sehingga tamat tiada apa2 untuk diceritakan.. hehehe jatuh bangun balik, tolak bila xlarat kayuh, makan pisang di check point, pemandu lain bising buat horn bila jalan ditutup terlalu lama.. so biasa kot cerita ni...

Penutupnya... abis di finishing line amik medal dan bihun goreng makan dan balik kitorang xtunggu pun untuk lucky draw.. 

So, pendapat saya secara peribadi kepada rider2 klu join funride buatlah perangai tu macam funride event xperlu la nk laju sehingga tidak menghiraukan marshall.... dan kepada ghost rider tu jangan la susahkan organiser dgn tiada helmet.. blinking light tiada ianya membahayakan rider lain... fikir2 kan lah..




Jerebu 2015 - Petaling Jaya

Sep 13, 2015 Posted by Mohamad Zamri 1 comments

Musim jerebu di Malaysia sudah bermula... macam biasa la setiap tahun... datangnya dari Indonesia...

Assalamualaikum sahabat apamacam korang selesa ke dengan situasi ini... setiap tahun akan berulang seolah2 tiada penghujungnya.. bila diajukan kepada pihak berwajib Indonesia jawapan 'cliche' diberikan... bukan tindakan yang disengajakan mungkin kepanasan melampau menyebabkan kebakaran... tetapi kebakaran ( penyebab jerebu ) berlaku setiap tahun...

Pekerja outdoor sememangnya terkesan dengan jerebu yang berlaku... contoh mudah saya berikan... pekerja kontrak membuat bangunan akan gunakan 'face mask' 1 team mungkin melibatkan 100 atau 200 pekerja.. bukan kesihatan sahaja yang akan terganggu malah kos pun akan meningkat secara tidak langsung... nampak tak...

Siapa sepatutnya yang perlu bersuara dalam hal ni... so, kepada pihak berwajib tu buatlah kerja anda suarakan la pendapat anda kepada yang sepatutnya... pemimpin buatlah kerja anda jangan lena diulit mimpi... amanah tu jaga baik2 jangan sampai hilang kepercayaan ramai... ini baru cerita masalah yang semua orang nampak... yang 'dalam kain' tu xperlu la kita sembang.. tol tak....

So, kita cerita dari sudut sebagai mangsa kepada keadaan semasa sekarang ni... apa yang perlu kita buat... 

1 - sentiasa update dengan bacaan indeks Pencemaran Udara di kawasan kita..

So ikutlah range IPU yang sihat baru buat aktiviti luar ada dinyatakan di portal rasmi kementerian kesihatan Malaysia untuk update penuh mengikut jam...

2 - kurangkan aktiviti luar rumah... kalau terpaksa keluar sekalipun gunalah face mask...

3 - minum air yg banyak untuk sentiasa terhidrat...

Sebagai mangsa keadaan jerebu buatlah apa yang perlu kita buat... kerana kesihatan kita adalah keutamaan kita, tiada apa yang boleh digantikan dengan kesihatan..

FRIM - Kepong 6, Sept, 2015

Sep 6, 2015 Posted by Mohamad Zamri 0 comments
Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua...

Hujung minggu macam biasa berkayuh tapi minggu ni best sikit berkayuh di FRIM... hehehe biasa kayuh onroad jer... so, minggu ni dapatla offroad... walau pun seorang diri kita redah jer..

Bawa keluarga jer.. macam biasa adam dgn akhil suka pergi FRIM sebab ada air terjun so sementara berkayuh diorang boleh layan air terjun... walaupun xsebesar mana air terjun kat sini...

Sesampai jer kat sini cari port dulu untuk dirikan khemah... pilihan macam selalu berdekatan dgn air terjun la selesai pasang khemah bentang tikar... apa lagi bebudak 2 org tu bising nak salin baju untuk terjun dlm air hehehe.. xsabar seperti biasa....

Selepas diorg da ready... amik barangan berharga letak dalam pouch bag... so, bila mandi tu bawa pouch bag jela dan dapatlah mandi tanpa risau sangat... hehehehe....

Lepas mandi lapar... so kitorang tapau nasi lemak berlauk ( tapau semasa dalam perjalanan ke FRIM )... makan kat tepi air terjun... Syok wooo... walaupun kesejukkan...

Berikut adalah sedikit gambar buat kenangan kami berempat... ada gambar yg tidak diupload.. gambar tidak banyak...







It's Too Late - HRH BRIGADIER TUNKU ISMAIL SULTAN IBRAHIM

Sep 4, 2015 Posted by Mohamad Zamri 0 comments


Kekalahan 10 - 0 pasukan negara kepada pasukan UAE adalah rekod kekalahan pasukan negara yang terbesar yang dicatatkan... satu lagi kegagalan oleh FAM....

TMJ juga menuntut Persatuan Bola Sepak Malaysia ( FAM ) segera untuk menamatkan perkhidmatan jurulatih kebangsaan Dollah Salleh dan mendapatkan jutulatih luar yang berkualiti... so pada pendapat penulis kata kata daripada TMJ ini seharusnya di ambil serius dan dijelmakan dengan tindakan... ketepikanlah ego untuk menerima idea dari 'budak mentah' ni... 3 tahun dengan pencapaian yang mengagumkan untuk pasukan bimbingannya... JDT ( Johor Southern Tiger )

Belajarlah daripada kesilapan yang lalu bukan mengulanginya...TMJ : Pablo Aimar pernah mengajar saya, tiada maknanya memiliki kereta ferrari sekiranya pemandunya hanya tahu memandu sebuah van..

So, korang fahamlah kan... jangan jadikan benda ini sebagai jenaka tetapi Belajarlah sesuatu daripadanya... semoga ada pengajaran yang dapat di pelajari daripada kekalahan ini... tiada apa yang dapat kita lakukan dengan bising... so fikir2 kanlah... pertolongan bersyarat juga diberikan kepada FAM oleh TMJ... mencari jurulatih berkaliber dengan syarat memberikan hak penyiaran kepada pasukan yang bertanding... ini HAK pasukan bertanding...



Salam sayang untuk pasukan Harimau Malaya...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...