Ucapan sepatah berkata kata.. hehehe

Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat semua pembaca, anyway selamat membaca mengenai kisah hidup aku yang dan juga terselit sedikit entri yang di ambil dari blog/website yang aku fikirkan perlu untuk diletakkan kat sini.. adioosa!!!

jangan lupa komen yek!!! sangat mengalu alukan komen korang.. kalau korang komen tu tanda korang berterima kasih la huhuhu..


Bercuti di Cherating - DECEMBER, 2015

Dec 30, 2015 Posted by Mohamad Zamri 0 comments
Bercuti ke Cherating..

Soalan pertama untuk mereka yang pertama kali sampai ialah : mana nak pergi ekk selain daripada mandi laut? Tak kan bercuti 3 hari asyik nak mandi laut jer.. betul tak.. ni saya nak share sikit pengalaman saya bercuti di cherating.

Antara tempat menarik di cherating selain daripada mandi laut adalah..

1 - Melawat santuari penyu yang berada berhadapan dengan Club Med - Cherating... masuk percuma je xperlu bayar tapi ada disediakan tabung di pintu masuk derma la secara ikhlas..

2 - Selain daripada pantai Cherating antara pantai terdekat adalah Pantai Chendor dan juga Pantai Mak Nik ataupun nama lain Monica Bay ( sempadan kuantan - kemaman ) jarak 15 minit dari Cherating

3 - Menikmati satar di pintu sempadan Kuantan - Terengganu kedai yang saya pergi Warong Aziz Satar. terbaik siap tapau satar popiah lagi

4 - Kalau memang nak jalan jauh lagi korang boleh arr singgah Gambang Water Park saya rasa perjalanan mengambil masa lebih kurang 1 jam.. so kat sini memang kena pergi awal pagi untuk mengelakkan orang ramai.. kalau awal boleh amik locker, pondok, dengan pelampung.. so, selesa sikit..

5 - Makanan kat sini pagi pun dah ada jual makanan berat maksud saya.. macam nasi campur, nasi berlauk, nasi kerabu, dan BBQ ayam daging dan juga ikan.. so, xyah risau pasal makanan.. harga biasa je xmahal xmurah..

6 - Kuih kat sini susah nak dapat tempat lain.. antara yang saya jumpa nona manis, beke bakar, & akok kelantan.. cuma saya simpulkan semuanya manis hehehe..

Cerita ni berlaku pada 25 ke 27,12, 2015.. enjoy gambar saya...








YAM Tunku Jalil - Dalam Kenangan 1990 - 2015

Dec 5, 2015 Posted by Mohamad Zamri 0 comments

إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ

Al-Fatihah..

بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ ﴿١﴾
الْحَمْدُ لِلَّـهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ ﴿٢﴾
الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ ﴿٣﴾
مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ ﴿٤﴾
إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ ﴿٥﴾
اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ ﴿٦﴾
صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّالِّينَ ﴿٧﴾ـ

آمِيّنْ...

Ya Allah,
Ampunilah dia,limpahkanlah rahmat ke atas roh nya, muliakanlah tempatnya, luaskanlah,terangilah dn harumkanlah persemadiannya.
Mandikanlah dia dengan air salju dan embun.
Sucikanlah dosa dan segala kesalahan sebagaimana pakaian disucikan dari najis. Gantikan untuknya rumah yang lebih baik dari rumahnya,
Gantikan untuknya keluarga yang lebih baik dari keluarganya,
Gantikan untuknya  (pasangan) yang lebih baik dari pasangannya. Tempatkanlah die disisi orang-orang yang kau redoi. Lindungi lah dia dari azab kubur dan azab api nerakaَ. Masukkanlah die ke dalam syurga mu ya ALLAH

~aamiin ya'robbal alaamiin~

Taste Enclave - Sunway Pyramid

Posted by Mohamad Zamri 0 comments

Bila petang nak2 bila cuaca panas antara antara aktiviti saya adalah pekena cendol dan juga Air Batu Campur.. Adam dengan Akhil pun suka makan cendol terutamanya bila 'tambah' durian memang terbaik dan kalau ABC kene campur aiskrim..

Kali ni kita cuba makan kat Taste Enclave.. persembahan cemerlang nampak menyelerakan, manis pun cukup, cukup lemak, gula melaka sebagai pemanis memang cukup rasa.. so kalau nak cuba datanglah kat Sunway Pyramid.. kalau datang awal adala kuih2 melayu sebagai kudapan..

Korang layan gambar dibawah..

Lawatan Tadika Kemas Ar Raudah - Baiduri

Nov 2, 2015 Posted by Mohamad Zamri 0 comments

Macam biasa bila hujung tahun antara aktiviti wajib tadika adalah lawatan atau lebih senang disebut rombongan oleh bebudak tadika sendiri.. xpercaya tanya diorang hehehehe...

Adam dan Akhil memang excited giler nak pergi rombongan ni walaupun tempatnya takla jauh mana pun... Taman Burung KL dan juga Muzium Coklat di Kota Damansara... tetapi mungkin keseronokkan bersama kengkawan kot buat mereka berdua sedikit teruja..

Berkumpul di perkarangan Masjid Kamaruddin yang baru... bas yang sudah tersedia semasa kami sampai sangat menepati masa.. bas ngam berjalan seperti yang dijadualkan 8.30 pagi menuju ke lokasi pertama Taman Burung... cuaca yang agak baik mungkin malam tu hujan.. so, walkway sedikit licin dan perlu berhati hati semasa berjalan.. macam2 jenis burung dari jenis paling kecil hingga ke paling besar dan dari yang boleh terbang kepada burung yang tidak boleh terbang..

Aktiviti lain adalah memberi burung makan... bergambar bersama burung... dan lain lain... suasana yang seperti di dalam hutan yang berjaring membuatkan suasana di Taman ini berbeza dengan Taman Burung yang lain.. taman satu pusingan lengkap last sekali laluan exit akan melalui kedai souvenir so sesiapa yg ingin membeli buah tangan boleh lah dapatlannya di sini...

Tamat di Taman Burung kita semua pergi ke lokasn yang kedua... Muzium Coklat yang berada di Kota Damansara tapi sebelum tu kita makan tengahari dulu... nasi ayam menjadi hidangan makan tengahari bebudak dan pengiring...

sesampainya di Muzium Coklat kami semua disambut oleh seorang Chef dari Muzium atau pun tukang cakap bagi pihak muzium dan bercerita mengenai coklat kepada bebudak... sejarah coklat, jenis2 coklat, khasiat coklat, akibat sekiranya makan coklat secara berlebihan... penerangan sejarah asal coklat dan last sekali demonstrasi membuat coklat oleh Chef... bahagian yang ditunggu oleh bebudak.. selepas demo semua diberi rasa coklat yang baru dibuat ( handmade chocolate ) dan ini adalah penutup kepada rombongan ini... abis jer.. yang pengiring shopping coklat la... hehehe..

Abis jer shopping terus balik... sampai sebelum pukul 2.30 petang.. percaturan masa yang cukup baik oleh organiser.. tahniah!

Hot Plate - Yee Mee tambah telur

Oct 20, 2015 Posted by Mohamad Zamri 0 comments

Antara menu selalu makan bila lunch kat foodcourt klcc, bukan apa service cepat open kitchen konsep so kebersihan diorang memasak didepan mata... xdela kitchen tertutup kat belakang tetiba jer makanan yang kita order keluar so sangsi la sikit betul tak... terutamanya bila kita makan kat foodcourt kebersihan perlu diambil kira... order makanan panas yang sampai makanan yang dipanaskan.... 

Harga bawah RM 10 siap tambah telur lagi hehehe... anyway, sekadar memberi pilihan kepada sahabat yang lunch kat sini at least korang ada pilihan lain... nak makan western pun ada kat sini... bagitau je nak makan ape korang boleh dapat kat sini... percayalah... hehehe... enjoy!!!!


Sukan Kampung - kemuncup Pusing

Oct 10, 2015 Posted by Mohamad Zamri 0 comments
Assalam.. 

Rasa rasa la korang pernah tak nampak benda ni ? Kemuncup ke ada yang tak tahu kemuncup tu ape... hehehe biasa la dan tidak terkejut pun... sebab nk nampak tanah pun sekarang kt padang jer..
Kawasan perumahan sekarang... klau kondo, apartment, rumah pangsa ( flat ) kalau ada tanah or taman sekali pun semuanya diliputi oleh rumput karpet... 

lanskap yg dijaga rapi.. betul tak so camne nk nampak kemuncup ni... hehehe apatah lagi nak jadikan ianya sebagai satu aktiviti... rumah teres plak dari pagar depan sampai pagar belakang kebanyakkan dah di simen untuk minimize kan ruang maklumlah harga rumah sekarang da xmasuk akal... nk tengok tanah pun sangat sukar hihihi...

Adam dgn Akhil pun bila balik kampung baru diorang dapat explore semua benda ni.. itu pun sebab penulis pernah experience klau tak mmg xterfikir pun... mungkin aktiviti luar boleh buat diorang cerdas, lasak, tak terlalu sensitif, berfikiran kritis, dan di luar kotak pemikiran biasa... 
Jangan terlalu menghalang perlakuan mereka yg sedang berexplorasi kerena kita mungkin merencatkan pemikiran kritis mereka.. 



Kayuhan - Malaysia Day Ride 2015

Sep 14, 2015 Posted by Mohamad Zamri 0 comments
Kayuh lagi setelah agak lama bercuti dari sebarang kayuhan funride dan juga jamboree / jamborace... asyik kayuhan solo dan kayuhan taman je sesekali nk gak join event...

Dapat info kayuhan ni dari FB page mtb malaysia sahabat disana ramai yang suka untuk berkongsi event yang akan atau pun sedang berlaku.. xpercaya korang boleh singgah jap kt page.. sebabnya korang boleh tgk rider yg join funride boleh share gambar semasa sedang mengayuh... hebat diorang ni... pastu bila sampai lambat organiser dah sebut number untuk lucky draw... diorang ni la yang bising dan tegur organiser kenapa tak tunggu semua rider sampai... hehehe...

Cerita kitorang plak... bermula dgn pendaftaran di website malaysiadayride2015.com pembayaran online untuk 3 nama dan seterusnya menunggu selama lebih kurang 3 minggu sebelum flag off...race kit amik di uniKL kandungan race kit ialah plate number dan juga drifit shirt... basic la, cost pendaftaran bermula RM50 sebelum turun ke RM35 kerana sumbangan dr penaja sangat menggalakkan.. katanya... yang mana telah bayar RM50 boleh refund balik...

Rancangan kami ke Dataran Merdeka....

Planning asal nak masukkan basikal dlm kereta dan cari parking di kawasan terdekat dgn Dataran Merdeka... tapi cadangan tu bertukar kepada kayuh daripada leapple boutique hotel - klcc ke sana... kerana setelah di google maps kan jarak antara leapple ke dataran cuma 3.5km sahaja... heheh so setuju untuk kayuh...

Perjalanan kayuhan seperti biasa pelepasan selepas sepatah 2 kata oleh vip dalam event ni VIP nya adalah PM dan YB Khairy Jamaluddin.. perjalanan lancar sehingga tamat tiada apa2 untuk diceritakan.. hehehe jatuh bangun balik, tolak bila xlarat kayuh, makan pisang di check point, pemandu lain bising buat horn bila jalan ditutup terlalu lama.. so biasa kot cerita ni...

Penutupnya... abis di finishing line amik medal dan bihun goreng makan dan balik kitorang xtunggu pun untuk lucky draw.. 

So, pendapat saya secara peribadi kepada rider2 klu join funride buatlah perangai tu macam funride event xperlu la nk laju sehingga tidak menghiraukan marshall.... dan kepada ghost rider tu jangan la susahkan organiser dgn tiada helmet.. blinking light tiada ianya membahayakan rider lain... fikir2 kan lah..




Jerebu 2015 - Petaling Jaya

Sep 13, 2015 Posted by Mohamad Zamri 1 comments

Musim jerebu di Malaysia sudah bermula... macam biasa la setiap tahun... datangnya dari Indonesia...

Assalamualaikum sahabat apamacam korang selesa ke dengan situasi ini... setiap tahun akan berulang seolah2 tiada penghujungnya.. bila diajukan kepada pihak berwajib Indonesia jawapan 'cliche' diberikan... bukan tindakan yang disengajakan mungkin kepanasan melampau menyebabkan kebakaran... tetapi kebakaran ( penyebab jerebu ) berlaku setiap tahun...

Pekerja outdoor sememangnya terkesan dengan jerebu yang berlaku... contoh mudah saya berikan... pekerja kontrak membuat bangunan akan gunakan 'face mask' 1 team mungkin melibatkan 100 atau 200 pekerja.. bukan kesihatan sahaja yang akan terganggu malah kos pun akan meningkat secara tidak langsung... nampak tak...

Siapa sepatutnya yang perlu bersuara dalam hal ni... so, kepada pihak berwajib tu buatlah kerja anda suarakan la pendapat anda kepada yang sepatutnya... pemimpin buatlah kerja anda jangan lena diulit mimpi... amanah tu jaga baik2 jangan sampai hilang kepercayaan ramai... ini baru cerita masalah yang semua orang nampak... yang 'dalam kain' tu xperlu la kita sembang.. tol tak....

So, kita cerita dari sudut sebagai mangsa kepada keadaan semasa sekarang ni... apa yang perlu kita buat... 

1 - sentiasa update dengan bacaan indeks Pencemaran Udara di kawasan kita..

So ikutlah range IPU yang sihat baru buat aktiviti luar ada dinyatakan di portal rasmi kementerian kesihatan Malaysia untuk update penuh mengikut jam...

2 - kurangkan aktiviti luar rumah... kalau terpaksa keluar sekalipun gunalah face mask...

3 - minum air yg banyak untuk sentiasa terhidrat...

Sebagai mangsa keadaan jerebu buatlah apa yang perlu kita buat... kerana kesihatan kita adalah keutamaan kita, tiada apa yang boleh digantikan dengan kesihatan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...