Bila sampai bulan ramadhan jer, kebanyakkan orang akan mencari menu ayam golek termasuklah saya sendiri.. so nak dijadikan cerita bila da sampai bulan syawal teringin nak golek ayam sendiri... dengan cara yang paling 'askar' sekali... hehehe
Bermulanya cerita di kipmart Kota Tinggi, Johor... proses pencarian ayam bermula.... pulang setelah 4 ekor ayam bulat berjaya di 'tangkap' dan disumbatkan didalam plastik merah... hehehehe
Bawa balik soh adik sediakan bahan perapan ( marinated ) dgn bahan yang paling ringkas jer..
Cari kayu untuk golekkan ayam pancang kiri kanan pastu pacak kan terus.... aktiviti selepas tu menyediakan bara api yg secukupnya... nak sediakan bara amik masa dalam setengah jam... siap jer apalagi terus cucuk ayam dan golek.... utk pengetahuan korang semua ini adalah kali pertama penulis meng'golek' ayam....
Cerita selepas golek :
Bahagian bawah kepak dan juga sendi peha ayam kurang masak sebab pendedahan lebih kepada badan dan kawasan lain ayam.. so ini adalah pengalaman pertama dan selepas ni dah tau nak buat camne untuk memastikan ayam masak disemua bahagian.. hehehe biasa arr 'kali pertama'
Pengajarannya : jangan takut untuk mencuba sesuatu yang baru... jangan takut untuk gagal... kegagalan adalah langkah untuk mencapai kejayaan..
Post a Comment